Warning: session_start(): open(/opt/alt/php72/var/lib/php/session/sess_8aff660ccf8c4dfe5a2fe60c47259c70, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in /home/revaya/domains/revayat30.ir/public_html/wp-content/plugins/mihanpanel/app/mw_config.php on line 22

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /opt/alt/php72/var/lib/php/session) in /home/revaya/domains/revayat30.ir/public_html/wp-content/plugins/mihanpanel/app/mw_config.php on line 22
هرگز سازش نکنید ! - معصومه نوربخش | روایت سی
مرجع آموزش مهارت های توسعه محور در زنان

هرگز سازش نکنید !

شاید شما هم از این تیتر تعجب کنید . و یا شاید اگر اهل مطالعه باشید کتاب کریس واس ، یکی از مذاکره کنندگان به نام و حرفه ای “اف بی آی” را در این زمینه خوانده یا در موردش شنیده باشید .

اما چرا کریس واس سازش را بلای یک مذاکره ی حرفه ای می داند ؟ خیلی وقت ها ما به عنوان یک شخص عادی این طور برداشت می کنیم که مذاکره یعنی دو نفردر یک جدال قرار گرفته و یک نفر پیروز شود و یا به یک نتیجه برد برد برسند و یا سازشی بین آن ها رخ دهد . این سه نوع دیدگاهی است که عامه ی مردم از مذاکره دارند .

این در حالی است که مذاکره به معنای به نرمی متقاعد کردن است . و به معنای غلبه و به همکاری پذیرفتن و شکست دادن نیست .

کریس واس می گوید : قانون ساده ای وجود دارد : هرگز سازش نکنید .

راه حل های خلاقانه عمدتا با کمی خطر ، ناراحتی ، سردرگمی و درگیری همراه هستند . اما همسازی و سازش هیچ کدام از این ها را ایجاد نمی کند . شما باید به استقبال کارهای سخت بروید در آن صورت است که معاملات بزرگ اتفاق می افتد . و این کاری است که مذاکره کنندگان بزرگ انجام می دهند .

حالا در نظر بگیرید ، زنان با ویژگی همکاری و مشارکت و همین طور حمایت گری چگونه می توانند در مذاکره به نتایج دلخواه خود دست یابند ؟

ما همواره زنان را با ویژگی مشارکت ، همکاری و حمایت از اشخاص دیده ایم و شاید این شبهه ایجاد شود که آیا این ویژگی ها مغایر با آن چه کریس واس به عنوان مذاکره ی حرفه ای از آن یاد می کند ، قرار نمی گیرد؟

در نگاه اول این طور به نظر می رسد که این ویژگی ها همان نقاطی هستند که موجب ضعف زنان در مذاکره می شوند ! ولی با یک نگاه عمیق می توان طور دیگری تعبیر کرد .

اول باید این سوال را مطرح کنیم که چطور می توان سازش نکرد و آن ویژگی همکاری و حمایتی را همچنان حفظ کرد ؟ در پست مربوط به قدرت زنانه در مسیر رشد اخلاقی از سه سطح صحبت شد .

به نظر می رسد وقتی ما در سطح فرا قراردادی به عنوان یک زن قرار بگیریم . این توانایی را داریم که بین نیاز های خود و دیگران تعادل برقرار کرده و همین نقطه روشن ما برای حل معمای مذاکره ی حرفه ای به عنوان یک زن می شود .

تبعا شناخت و آگاهی ما از خودمان ، تعادل در نیاز های خود و اطرافیان منشائی می شود تا به سطحی برسیم که در آن در یک مسیر رشد اخلاقی به مهارت مذاکره ی حرفه ای هم دست پیدا کنیم .

قرار نیست ما به عنوان یک زن برای تبدیل شدن به یک مذاکره کننده و کسب مهارت هایی که برای ابراز قدرت زنانه در دنیای امروز بدان ها نیاز داریم ، در مسیر تغییرات مخرب قرار بگیریم . بلکه آگاهی از روند آنچه درون مان می گذرد و بعد از آن همسو کردن ویژگی ها با مهارت مورد نظر ، ما را به سر منزل مقصود می رساند .

شما چه فکر می کنید ؟

با دوستانتان به اشتراک بگذارید

اشتراک گذاری در twitter
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در whatsapp
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x
()
x