برای یک زن هیچ چیز مهم تر از ایجاد و حفظ روابط ش نیست . و همین امر موجب می شود در بسیاری از موارد زنان ، صرفا بُعد رابطه را در یک مذاکره در نظر گرفته و بر اساس آن اقدام و یا تصمیم گیری کنند .
حال که می دانیم که رابطه چنین جایگاه و ارزشی برای زنان ( جدایی از محور مذاکره ) دارد . در این مقاله می پردازیم به این که چطور می توان هم مذاکره حرفه ای انجام داد و هم دغدغه ی ایجاد و حفظ روابط را مرتفع کرد .
در هر مذاکره دو عامل مهم و حیاتی هستند
۱- نتیجه
۲- روابط
برای هر شخصی که وارد یک مذاکره می شود و خواهان آن است که تعارضی را حل نماید ، دو مورد از اهمیت ویژه برخوردار است . یکی نتیجه ای که میخواهد حاصل شود و دیگری رابطه ای که باید حفظ شود . و گاهی برای شخص هر دو مهم است .
جایی که شخص تمایل دارد ضمن بهترین نتیجه ، رابطه ی کاری اش با طرف قرارداد هم ، برای بلند مدت حفظ شود . و یا خانواده ای که در آن زن تلاش دارد ضمن رسیدن به نتیجه دلخواه ، خدشه ای به رابطه ش با شوهر و یا فرزندان وارد نشود .
همان طور که در ابتدا اشاره شد . برای زنان رابطه یک ارزش ذاتی جدایی از محور مذاکره وجود دارد و آن ها به روابط شان به شکل تقدیس یافته نگاه می کنند .
از همین رو خیلی وقت ها نوع استراتژی انتخابی شان بر خلاف میل باطنی برای به نتیجه رسیدن آن چه مد نظر شان است انتخاب می شود .
در این موارد زنان بیشتر گزینه تسلیم و یا حل مساله را انتخاب می کنند . چرا که بنا بر نوع رفتار و خلق و خوی شان این استراتژی ها را مناسب تر دانسته و تمایل به آن ها دارند .
اما سوال مهمی که این جا وجود دارد این است .
آیا همواره می توان از استراتژی تسلیم و حل مساله استفاده کرد ؟
باید گفت خیر ! اگر زنان تمایل هم داشته باشند ، گاهی موقعیت هایی پیش می آید که نمی توان از این نوع استراتژی ها برای حل تعارض موجود و به نتیجه رسیدن استفاده کرد . و لاجرم باید رفت سراغ استراتژی رقابتی که بیشتر آن را سبک مورد پسند مردان می نامند .
هر زنی در هنگام مذاکره باید بداند سطح مذاکراتی اش کجاست . یعنی در چه سطحی دارد مذاکره می کند ؟ خانوادگی ، تجاری و حرفه ای ، شخصی و دوستانه و …
وقتی بدانید سطح تان کجاست ، حالا نوبت به انتخاب نوع استراتژی تان می رسد . و بر اساس این که رابطه برای تان مهم است یا نتیجه یا هر دو ، آن را انتخاب کنید .
اما تله بزرگ همین جا ایجاد می شود . یعنی جایی که شما به شکل اتوماتیک وار و خیلی ناخودآگاه می روید سمت این که حتی اگر هم نتیجه برای تان مهم باشد بخاطر ارزش ذاتی رابطه استراتژی را انتخاب کنید که هر دو نفع برده و یا گاهی اگر میزان ارزش آن رابطه بسیار زیاد باشد حتی تریجح می دهید تسلیم شوید .
اما شما می توانید با آگاهی از پروسه ای که طی می کنید و رعایت مواردی که در ادامه می گویم ، به جایی برسید که فدا کردن خود و آن چه برایتان می تواند موفقیت به ارمغان آورد را کنار گذاشته و از بار روانی تان بکاهید .
ارتباط را به چشم یک گزینه برای ، به بهترین نتیجه رسیدن استفاده کنید
روابط سنگ بنای هر گفت و گو و مذاکره ای هستند . لذا نباید آن ها را دست کم گرفت . وقتی می گویم دست کم ، منظور نادیده گرفتنشان نیست . چرا که برای زنان به ندرت چنین اتفاقی می افتد و گاهی بهای بیش از حد است که آن ها را در تله گرفتار می کند.
در جایی که می بینید برایتان رابطه مهم و در اولویت است ، صرفا آن را نبینید و چشم تان را بر روی منافع دیگری که می تواند از آن مذاکره حاصل شود نیز باز کنید .
آمادگی هر نوع اتفاقی را داشته باشید
گاهی زنان به جای بررسی گزینه ها و در نظر گرفتن تمامی جنبه های موجود در مذاکره پیش داوری خود را دارند و آن را از قبل تا طی برقراری مذاکره و حتی بعد از آن هم ادامه می دهند ! شاید بتوان گفت این یکی از خطرناک ترین اقداماتی ست که می توانید انجام دهید .
ذهن شما برای حفاظت از شما تعبیه شده و بیشترین انرژی را صرف این کار می کند ، لذا زمانی که شما در یک موقعیت حساس قرار می گیرید به دنبال آن است که با هشدار های چراغ قرمز پر نور و پر سر و صدایش ، شما را از آن چه به واقع خواستارش هستید بازدارد .
پس این جا این خود شما هستید که باید آگاهانه با این موضوع برخورد کنید و با بررسی تمامی جوانب به جای پیش داوری و تفکر یک سویه در طی مسیر مذاکره خود را برای آن و اتفاقات ممکن آماده کنید . به شرط آن که با بررسی درست باشد و نه صرفا یک پیش داوری چه مثبت چه منفی !
به ارزش های طرف مقابل توجه کنید ولی ارزش های خود را از یاد نبرید
خیلی از وقت ها زنان در مذاکره برای ارزش های طرف مقابل ، برای دلخور نشدن هایش و ناراحت نشدن و آسیب ندیدن های او می جنگند . و نه لزوما ارزش های خودشان.
باید گفت به ارزش های دیگران دقت کنید به آن توجه نشان دهید و آن ها را مطمئن کنید از این که به ارزش هایشان بی توجه نیستید .
ولی ارزش های خود را فراموش نکنید ! شما قرار است تعارضی را حل کنید و فکر نکنید برای فداکاری شما در هر مذاکره قرار است مدال شجاعت بدهند .
شما زمانی شجاع هستید که بتوانید علاوه بر همدلی و شنیدن طرف مقابل ، در ابتدای امر با خودتان همدل بوده و صدای درونی خودتان را فارغ از دیدی که جامعه و نگرش های سفت و سختی که سال ها با شما همراه بوده ، بشنوید و او را نادیده نگیرید .
پس از امروز ارتباط ، آمادگی و ارزش ها را با چشم دیگری ببینید و فراموش نکنید که با وجود ارزش روابط و مهم بودن شان ، قرار نیست برای بدست آوردن و حفظ روابط خودتان و خواسته هایتان را فراموش کرده و نادیده بگیرید .
اقدامک یک : لحظاتی را به یاد بیاورید که بخاطر آگاه نبودن از واقعیت ها و ترس از دست دادن روابط ، خیلی جاها تسلیم شدید و آیا می توانستید عملکرد بهتری نشان دهید ؟
اقدامک دو : فیلم وبینار مهارت زنان در مذاکره را ببینید